Frågor Och Svar

Frågor & Svar

Har du  frågor om mat till ett barn som är mjölkallergiskt eller frågor om Pepticate eller Neocate-sortimentet?

Här nedan kan du hitta en sammanställning över vanliga frågor och svar, som vi på Nutricia ofta får, men också frågor från andra föräldrar, som våra specialister besvarat.

Vill du ha svar på din egen fråga, använd då vårt formulär nedan. 

FRÅGA SPECIALISTEN

FRÅGA SPECIALISTEN

Våra specialister som svarar på din fråga är: Sara Ask, leg dietist med lång erfarenhet från Astrid Lindgrens Barnsjukhus och även författare till böcker och artiklar om barn och mat. Pia Westman, leg dietist och medicinskt ansvarig för Allergi-kategorin på Nutricia. Jenny Ludvigson, leg dietist och produktspecialist på Nutricia med lång erfarenhet från Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
*Obligatoriska uppgifter för vidare kontakt.

<h4>SARA ASK</h4>

SARA ASK

Leg dietist

<h4>Jenny Ludvigsson</h4>

Jenny Ludvigsson

Leg dietist

<h4>Pia Westman</h4>

Pia Westman

Leg dietist

FRÅGOR OM PEPTICATE

 • HUR MYCKET PEPTICATE BEHÖVER MITT BARN ÄTA?
  Hur mycket ditt barn dricker eller behöver är individuellt. Barnläkaren eller dietisten hjälper dig att ungefärligt bedöma hur mycket barnet behöver, dock är det barnet själv som avgör hur hungrigt det är för stunden. Mindre barn behöver oftast fler och små måltider. Ett friskt barn känner när det är mätt. Truga inte i det sista i flaskan om barnet visar att det är nöjt.
 • Kan jag amma mitt barn som också får PEPTICATE?
  Om ditt barn får Pepticate kan du ändå fortsätta amma. Bröstmjölken innehåller ämnen som är viktiga för barnet på många sätt. Ofta kan den ammande mamman fortsätta äta som vanligt, men ibland krävs mjölkfri kost. Vissa mycket känsliga barn kan nämligen reagera på rester av mjölkprotein som finns i bröstmjölken om mamman äter mjölkprodukter. För råd kring amning av ett mjölkallergiskt barn, tala med BVC-sköterska, läkare eller dietist. Se också broschyren ”Mjölkfritt för ammande mammor” från Nutricia.
 • Hur gör jag för att vänja mitt barn vid Pepticate?
  Pepticate har en neutral smak som liknar en vanlig modersmjölksersättning och barnet accepterar oftast smaken utan problem. Skulle ditt barn efter flera försök ändå inte acceptera ersättningen, ta kontakt med barnets läkare eller dietist för att få råd. Ett sätt är att blanda ner lite Pepticate i den bröstmjölk, ersättning eller mat som barnet accepterar och sedan öka koncentrationen gradvis, tills ditt barn har lärt sig att äta ren Pepticate.
 • Behöver jag ge något mer än Pepticate?
  Så länge ditt barn äter med god aptit och följer sin följer sin tillväxtkurva behöver du inte tänka på något annat än D-dropparna de första sex månaderna: mjölkallergi ska barn rekommenderas fem D-droppar om dagen, precis som andra barn. Vid sex månader är det dags att börja med smakprover av vanlig mat. Maten blir ett allt viktigare näringsmässigt komplement till Pepticate under andra levnads-halvåret. Har du frågor om hur du börjar med mat till ditt barn, prata i första hand med ditt BVC eller din dietist. Om ditt barn verkar få sämre aptit eller är ointresserad av att dricka Pepticate, bör du ta förnyad kontakt för vidare rådgivning.
 • Mitt barns aptit har ökat efter vi började använda Pepticate, är det normalt?
  Aptiten kan försämras om barnet har symtom av allergi eller på annat sätt inte mår bra. När barnet mår bättre blir också humör och hälsa bättre, vilket kan bidra till att förbättra aptiten.
 • Mitt barn, som fått Pepticate några dagar, har fått buller och gasig mage, är det normalt?
  Pepticate innehåller precis som bröstmjölken mjölksocker och milda kostfiber för att bebisen inte skall bli hård i magen. Om din bebis tidigare fått en modersmjölkersättning utan mjölksocker och kostfiber, kan ditt barn de första dagarna med Pepticate få övergående buller och gaser i magen. Du kan också märka att avföringen blir lösare. Detta är helt normalt och ett gott tecken så länge ditt barn äter med god aptit och mår bra för övrigt.

FRÅGOR OM NEOCATE (LCP, SPOON, ACTIVE, ADVANCE)

 • HUR MYCKET NEOCATE LCP BEHÖVER MITT BARN ÄTA?
  Hur mycket ditt barn dricker eller behöver är individuellt. Barnläkaren eller dietisten hjälper dig att ungefärligt bedöma hur mycket barnet behöver, dock är det barnet själv som avgör hur hungrigt det är för stunden. Mindre barn behöver oftast fler och små måltider. Ett friskt barn känner när det är mätt. Truga inte i det sista i flaskan om barnet visar att det är nöjt.
 • Kan jag amma mitt barn som också får Neocate LCP?
  Om ditt barn får Neocate LCP kan du oftast fortsätta amma. Bröstmjölken innehåller ämnen som är viktiga för barnet på många sätt. Ibland krävs mjölkfri kost, även för mamman. Vissa mycket känsliga barn kan nämligen reagera på rester av mjölkprotein som finns i bröstmjölken om mamman äter mjölkprodukter. För råd kring amning av ett mjölkallergiskt barn, tala med BVC-sköterska, läkare eller dietist. Se också broschyren ”Mjölkfritt för ammande mammor” från Nutricia.
 • Hur gör jag för att vänja mitt barn vid Neocate LCP?
  Neocate LCP har en neutral smak som liknar en vanlig modersmjölksersättning och barnet accepterar oftast smaken utan problem. Skulle ditt barn efter flera försök ändå inte acceptera ersättningen, ta kontakt med barnets läkare eller dietist för att få råd. Ett sätt är att blanda ner lite Neocate LCP i den bröstmjölk, ersättning eller mat som barnet accepterar och sedan öka koncentrationen gradvis, tills ditt barn har lärt sig att äta ren Neocate LCP.
 • Behöver jag ge något mer än Neocate LCP?
  Så länge ditt barn äter med god aptit och följer sin följer sin tillväxtkurva behöver du inte tänka på något annat än D-dropparna de första sex månaderna: mjölkallergi ska barn rekommenderas fem D-droppar om dagen, precis som andra barn. Vid sex månader är det dags att börja med smakprover av vanlig mat. Maten blir ett allt viktigare näringsmässigt komplement till Neocate LCP under andra levnads-halvåret. Har du frågor om hur du börjar med mat till ditt barn, prata i första hand med ditt BVC eller din dietist. Om ditt barn verkar få sämre aptit eller är ointresserad av att dricka Neocate LCP, bör du ta förnyad kontakt för vidare rådgivning.
 • Mitt barns bajs har förändrats sedan vi började använda Neocate, är detta normalt?
  Anledningen till detta är att Neocate är en väldigt enkel form av näring som absorberas av kroppen högt upp i tarmen vilket innebär att mycket lite av näringsämnena kommer in i tjocktarmen. I tjocktarmen finns miljontals bakterier som bland annat fördelar galla (en grön substans) som kroppen naturligt producerar. Dessa bakterier får mindre näring när ditt barn använder Neocate och därmed minskar nedbrytningen av galla. Det innebär att mer galla finns i ditt barns avföring som därför kan få en grön färg. Detta är en naturlig effekt av Neocate och påverkar inte ditt barns hälsa på ett negativt sätt.
 • Mitt barns aptit har ökat efter vi började använda Neocate, är det normalt?
  Aptiten kan försämras om barnet har symtom av allergi eller på annat sätt inte mår bra. När barnet mår bättre blir också humör och hälsa bättre, vilket kan bidra till att förbättra aptiten.
 • Vad skiljer Neocate från andra produkter?
  Ingredienserna i Neocate är i sin enklaste och renaste form för att kroppen lättare ska kunna bearbeta och smälta dem. Neocate är baserad på 100 procent fria aminosyror. Dessa är de byggstenar av protein som, till skillnad från hela proteiner, inte orsakar allergiska inflammationer. Andra substanser består av hela proteiner eller hela fragment protein (hydrolysat) som kommer från komjölk eller soja och som kan orsaka allergiska reaktioner.
 • Neocate innehåller inte mjölk. Är den vegansk?
  Neocate är inte vegansk. Ingredienserna i Neocate har sitt ursprung i både animaliska och vegetabiliska råvaror.

FRÅGOR OM MAT OCH MJÖLKALLERGI

 • När bör alla symtom ha försvunnit?
  När blir mitt barn fri från mjölkallergiska besvär? Oroa dig inte - om ditt barn har påbörjat en behandling så är du redan på god väg! När ditt barn har påbörjat en behandling kan det ta lite tid innan resultatet visar sig - ungefär som när man läker ett sår. Inom 2-4 veckor bör du se en förbättring, annars är det dags att kontakta läkaren för ett återbesök. Det är också viktigt att barnet äter den föreskrivna mängden ersättning. Använd en symtomdagbok för att följa och dokumentera barnets symtom och utveckling. Sluta inte med ersättningsprodukter så fort barnets symtom har upphört. De kan komma tillbaka lika snabbt igen. Låt ditt barns läkare bestämma hur länge behandlingen ska fortsätta.
 • Vad gäller för soja och andra mjölkprodukter?
  Barn med komjölksallergi har lättare att utveckla allergi mot en rad andra mjölkproteiner, bland annat mjölk från andra däggdjur och sojadryck. Sojamjölk Tidigare fanns sojabaserad modersmjölkersättning att ge till barn med komjölksproteinallergi, men eftersom det finns en risk att barn utvecklar allergi även mot soja används inte dessa längre. För större barn går det bra att använda sojabaserade ersättningsprodukter i matlagningen, förutsatt att barnet tål soja. Andra mjölkprodukter
 Mjölkprotein från andra djur påminner om komjölksprotein och därför rekommenderas komjölksproteinallergiska barn att avstå även från den typen av mjölk. Havredryck och risdryck Dessa drycker är inte anpassade till barnets behov och kan därför inte ges som ersättning för modersmjölksersättning eller välling. Däremot kan de fungera att använda i matlagningen. Rådgör med din läkare eller dietist innan du ger ditt barn någon av dessa produkter så att du säkert vet att barnet tål soja och andra alternativ till mjölk.
 • Var hittar jag Pepticate och Neocate?
  Pepticate och Neocate finns att köpa receptfritt på apoteket. Om ditt barns läkare eller dietist rekommenderar Pepticate eller Neocate får du ett recept på dessa produkter. Det kallas livsmedelsanvisning och den lämnar du in på Apoteket. För närvarande kostar ett uttag som avses räcka ett par månader 120 kronor.