Upptäck symtomen

Upptäck symtomen

  Symtomen varierar

  Symtom vid mjölkallergi kan visa sig på många olika sätt. Stora variationer i symtom mellan olika barn kan ibland bidra till att det dröjer innan ett mjölkallergiskt barn får rätt diagnos. Vissa barn med allergi mot mjölk reagerar med kräkningar, magont och diarré, medan andra i stället får problem med förstoppning. Eksem, sömnsvårigheter och dålig viktuppgång kan också vara tecken på allergi. I vissa fall är det lätt att ställa diagnosen mjölkallergi - ibland när det inte är uppenbart att barnets symtom är kopplade till mjölk, kan det vara betydligt svårare.  En lista med möjliga symtom vid mjölkallergi hittar du i vår symtomguide.

  Vart vänder jag mig om jag misstänker mjölkallergi?

  Om du misstänker att ditt barn har mjölkallergi bör du prata med ditt barns BVC-sjuksköterska, som kan slussa dig vidare om det behövs. Du kan också kontakta ditt barns läkare. 

   Misstänker du allergi? 

   Om du misstänker att ditt barn har mjölkallergi kan det vara bra att hålla lite extra koll på vad barnet äter och vilka symtom barnet får. Dina observationer kan vara värdefulla att ta med till BVC eller till ett besök hos läkare. Här nedan finns tre viktiga hjälpmedel som tagits fram just för att du ska kunna förbereda dig: 

    

   CHECKLISTA SYMTOM

   CHECKLISTA SYMTOM

   Genom att du besvarar frågorna nedan kan läkaren få en bild av hur ditt barns eventuella mjölkallergi yttrar sig. Checklistan är avsedd att ge en överblick av barnets besvär inför ett besök hos läkare eller BVC. Om ditt barn har allvarliga symtom bör du i stället för att fylla i checklistan kontakta vården direkt. Observera att symtom vid mjölkallergi kan sammanfalla med symtom från andra sjukdomar. Även om ditt barn skulle ha flera av symtomen på listan behöver det alltså inte betyda att barnet har en mjölkallergi. Viktigt att veta är att vissa mjölkallergiska barn bara har enstaka symtom. Även om du bara sätter ett enda kryss i listan kan det alltså röra sig om mjölkallergi. Om du misstänker att ditt barn är allergiskt mot mjölk, är det viktigt att du berättar detta för ditt barns läkare.

   2/20

   Huden

   Har ditt barn utslag på huden?

   3/20

   Huden

   Har ditt barn klåda eller är huden röd och upphöjd?

   5/20

   Magen

   Har ditt barn problem med sura uppstötningar?

   8/20

   Magen

   Har ditt barn mycket gaser i magen?

   9/20

   Magen

   Har ditt barn blodigt bajs?

   10/20

   Magen

   Har ditt barn problem med hårt bajs?

   11/20

   Andningen

   Nyser ditt barn mycket?

   12/20

   Andningen

   Har ditt barn pipande andning?

   13/20

   Andningen

   Har ditt barn andningsproblem?

   14/20

   ÖVRIGA

   Har det hänt att barnets ögon, läppar eller ansikte varit svullna?

   15/20

   ÖVRIGA

   Är det svårt att få ditt barn att sluta gråta?

   16/20

   ÖVRIGA

   Är barnets kläder våta av svett på morgonen?

   17/20

   ÖVRIGA

   Har barnet gått ner i vikt eller inte ökat i vikt?

   18/20

   ÖVRIGA

   Sover ditt barn oroligt?

   19/20

   ÖVRIGA

   Krånglar ditt barn med maten?

   20/20

   ÖVRIGA

   Är ditt barn ovanligt missnöjt?

   SAMMANSTÄLLNING AV DINA SVAR I CHECKLISTAN

   SKRIVA UTBÖRJA OM