Hur du skyddar dig själv och din bebis

Det här är en stressande tid för föräldrar med små barn, den som väntar på att själv bli förälder, och för gravida kvinnor. Därför delar vi Världshälso-organisationens (WHO) rekommendationer om hur du skyddar dig och ditt barn, eftersom du är ditt barns primära källa till kontakt med omvärlden

Genom att följa WHOs enkla metoder och regler kan du tillsammans begränsa riskerna för att sprida Coronavirus. Vi har också sakkunniga svar från WHO på de vanligaste frågorna om graviditet, amning och flaskmatning, för att hjälpa dig och ditt barn särskilt, under det som kan vara en stressande tid.

Tvätta händerna regelbundet

Coronavirus sprids genom mänsklig kontakt. Därför är det bästa sättet att skydda sig genom att tvätta händerna. Tvätta händerna innan du rör vid ditt barn samt insistera på alla som rör ditt barn, att tvätta händerna också.

Tyvärr kan inte alla våra barn tvätta sina egna händer. Nåväl inte ännu. Så gör det till en regelbunden del av lek eller måltider att tvätta händerna noggrant tillsammans med en alkoholbaserad handskrubb eller med vanlig tvål och vatten.

Varför? Detta kommer att döda alla virus som kan vara på våra händer och omedelbart hindra dem från att smitta dig och ditt barn.

WHO: s riktlinjer för handtvätt: https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/

Folkhälsomyndighetens riktlinjer för handtvätt: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vardhygien-och-vardrelaterade-infektioner/handhygien/

Begränsa sammanträden

Våra barn är underbara och lockar ofta människors uppmärksamhet. Därför är det, som deras förälder, ditt ansvar att minimera interaktioner mellan ditt barn och andra människor. Att således hindra människor ifrån att hämta dem och mysa med dom kan i första hand verka hårt och strikt, men det hjälper till att stoppa

Förutom att undvika nära kontakt ska du hålla ett säkert avstånd på minst en meter mellan dig själv och alla som är sjuka och hostar eller nyser.

Varför? För när någon hostar eller nyser kommer det små droppar från näsan eller munnen som kan innehålla viruset. Om du eller ditt barn är i närheten kan du andas in dropparna, inklusive COVID-19-viruset.

Undvik att röra näsan, munnen och ögonen

Vi har en tendens att beröra många olika ytor under dagen. Vi gillar också att röra våra barn som i sin tur gillar att röra vid ansikten. Så för alla som ska röra ditt barn (och det inkluderar dig själv), se till att de har tvättat händerna noggrant.

Varför? Dessa ytor kan vara kontaminerade med Coronavirus och när viruset har kommit på händerna kan det enkelt överföras till kroppen via munnen, näsan eller ögonen när vi berör vårt ansikte. Vi kan inte sluta vidröra olika ytor eller stoppa vårt barns nyfikenhet, men vi kan stoppa överföringen av viruset i kroppen genom att inte röra vårt eller vårt barns ansikte.

Öva på god andningshygien

Se till att du och människorna runt ditt barn följer god andningshygien. Detta innebär att täcka munnen och näsan med en böjd armbåge eller näsduk när du hostar eller nyser. Kassera sedan använda näsdukar omedelbart.

Varför? Droppar sprider viruset. Genom att följa god andningshygien skyddar du ditt barn och människorna runt dig från virus som förkylning, influensa och COVID-19.

Känner du dig sjuk? Uppsök medicinsk vård tidigt.

Det är enkelt – stanna hemma om du känner dig sjuk. Om du har tidiga tecken på feber, hosta och andningssvårigheter, kontakta läkare i förväg. För mer information, följ anvisningarna från din lokala hälsomyndighet.

Varför? Nationella och lokala myndigheter kommer att ha den mest uppdaterade informationen om situationen i ditt område. Om du ringer i förväg kan din vårdgivare leda dig till rätt vårdinrättning. Detta kommer också att skydda dig och hjälpa till att förhindra ytterligare spridning av viruset och andra infektioner.

Följ en säker och hygienisk matlagning

Använd separata skärbrädor för råa och kokta livsmedel. Tvätta också händerna emellan hantering av rå och kokt mat. Du behöver inte undvika kött. Var bara smart och se till att allt kött tillagas ordentligt och hanteras ordentligt under beredningen.

Varför? Eftersom vi som förälder lagar mat för oss själva, vår familj och vårt barn och Coronavirus kan spridas genom förtäring. Därför är det viktigt att den som lagar mat utför det på ett säkert och hygieniskt tillvägagångssätt.

Läs mer och följ de råd som ges

Få pålitliga råd för dig och ditt barn genom nedan användbara länkar:

Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se

1177 Vårdguiden: https://www.1177.se/

Allmän information från WHO in English (World Health Organization): https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public