Skillnad på mjölkallergi och laktosintolerans

När ett barn blir sjukt av att äta mjölkprodukter är det nästan alltid mjölkallergi som är orsaken. Laktosintolerans är mycket sällsynt bland spädbarn och förskolebarn, dels för att laktosintolerans inte är särskilt vanligt bland Sveriges befolkning och dels för att symtom vid laktosintolerans väldigt sällan uppkommer före skolåldern. Detta gäller även om barnets föräldrar har laktosintolerans. Det är viktigt att skilja på mjölkallergi och laktosintolerans. En laktosfri kost innehåller mjölkprotein och kan innebära en fara för det mjölkallergiska barnet.

Mjölkallergi – en riktig allergi

Mjölkallergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar mot proteiner i mjölk och symtomen kan i värsta fall bli mycket allvarliga, som att barnet får svårt att andas. För att undvika en allergisk reaktion får barnet inte äta någon mat som innehåller komjölk eller mjölk från andra djur.

Mjölkallergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar mot proteiner i mjölk.

Laktosintolerans – svårigheter bryta ner mjölksocker

Laktosintolerans orsakas av en försämrad förmåga i tarmen att bryta ned mjölksocker, även kallat laktos. Den försämrade förmågan att bryta ner laktos beror på en brist på ett enzym som kallas för laktas och kan ibland leda till magont, gasbildning eller diarré – symtom som också kan ses vid en mjölkallergi. En viktig skillnad är att symtom vid laktosintolerans alltid håller sig till magen och aldrig blir farliga för barnet.

Till skillnad från barn med mjölkallergi, kan barn med laktosintolerans ofta tåla en mindre mängd mjölk eller mjölkprodukter, som innehåller mindre laktos, t. ex. yoghurt och ost. Laktosfria mjölkprodukter innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter och ska därför inte ges till mjölkallergiska barn.

Det finns en stor okunskap om skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi och ibland förekommer missförstånd kring detta även inom sjukvården. Ifrågasätt alltid om ditt barn får diagnosen laktosintolerans
Du kan läsa mer om det i Läkartidningen nr 5, 2012 volym 109.

Kontakta BVC eller ditt barns läkare om du är osäker eller orolig över ditt barns symtom.

Laktosintolerans orsakas av en försämrad förmåga i tarmen att bryta ned mjölksocker, även kallat laktos.